Tämä verkkosivusto on suunnattu suurelle yleisölle Suomessa.

Totta ja tarua eturauhassyövästä

Totta ja tarua eturauhassyövästä
Mikä on totta ja mikä on tarua eturauhassyövästä?

Totta ja tarua eturauhassyövästä

  1. Tarua: Eturauhasen suureneminen johtuu aina syövästä

    Useimmille miehille kehittyy ennemmin tai myöhemmin eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua. Kyse ei ole syövästä vaan miehen normaalista ikääntymisestä. Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua ei tarvitse hoitaa, ellei se aiheuta epämukavuutta1.

  2. Tarua: Eturauhassyöpä kasvaa hitaasti, joten siitä ei tarvitse olla huolissaan

    Osa eturauhasen syöpäkasvaimista kasvaa hitaasti eikä aiheuta oireita, kun taas osa on nopeakasvuisia ja leviää muualle elimistöön3. PSA-tutkimuksella ei voida erottaa aggressiivisia tautimuotoja rauhallisista. Miehillä, joiden lähisuvussa on esiintynyt eturauhassyöpää, eturauhassyövän kehittymisen riski on suurempi kuin muilla miehillä3.

  3. Tarua: Eturauhassyövän seulonta ei ole tehokasta

    Suomessa ei ole kansallista eturauhassyövän seulontaohjelmaa, koska sen hyödyt eivät koko väestön tasolla olisi merkittävämpiä kuin haitat, kuten tarpeettomat tutkimukset ja hoidot. Jos mies toivoo pääsyä tutkimuksiin, jotta mahdollinen eturauhassyöpä löytyisi varhaisessa vaiheessa, hänelle kerrotaan tutkimusten hyödyistä ja haitoista ennen testauksen tarjoamista3.

  4. Tarua: Eturauhassyöpätapaukset vähenevät Suomessa

    Eturauhassyöpään sairastuneiden määrä on päinvastoin kasvanut keskimääräisen eliniän pitenemisen vuoksi, sillä yhä useampi mies ehtii sairastua tautiin. Diagnoosien määrä on kasvanut myös, koska oireettomat miehet tutkituttavat PSA-arvojaan. Tauti todetaan vuosittain yli 5 000 miehellä2.

  5. Tarua: Eturauhassyöpä on vanhojen miesten sairaus

    Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä, ja vuonna 2022 se oli miesten toiseksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja5. Tauti on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta tapausten määrä suurenee iän myötä. Syövän kehittymisen riski on suurin 75-79-vuotiailla miehillä6. Suuri osa eturauhassyöpää sairastavista potilaista pystytään parantamaan, mutta osalle potilaista kehittyy vakavampi taudin muoto. Tiedon karttuminen ja menetelmien kehittyminen ovat aikaistaneet taudin toteamista ja hoidon aloittamista. Tämän ansiosta eturauhassyöpää sairastavat miehet voivat elää aiempaa kauemmin sairauden kanssa4.

  6. Tarua: Eturauhassyöpä aiheuttaa aina oireita

    Eturauhassyöpä on varhaisessa vaiheessa usein täysin oireeton. Tautia ei useimmiten todetakaan oireiden vaan PSA-tutkimuksen perusteella (PSA = prostataspesifinen antigeeni). Eturauhassyövän tavallisia oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamisvaikeudet, heikko virtsasuihku ja verivirtsaisuus. Näiden oireiden taustalla voi kuitenkin olla muitakin syitä kuin eturauhassyöpä. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos epäilet, että sinulla saattaa olla eturauhassyöpä, tai toivot, että sinulle tehdään PSA-tutkimus4.

  7. Tarua: Eturauhassyöpä on perinnöllinen

    Useimmilla eturauhassyöpään sairastuvilla ei ole perinnöllistä alttiutta taudin saamiseen. Perinnöllinen alttius voi kuitenkin olla riskitekijä, jos lähisukulaisilla on todettu eturauhassyöpä ja sairastumisikä on ollut keskimääräistä varhaisempi3,4. Riski on sitä suurempi, mitä useammalla lähisukulaisella ja mitä nuorempana eturauhassyöpä on todettu3. Perinnöllisen eturauhassyövän geneettinen tausta on monimutkainen, mutta ainakin BRCA2-geenillä tiedetään olevan merkitystä4. Tämä mutaatio voidaan todeta BRCA-mutaatiotestillä.

  8. Tarua: Suurentunut PSA-arvo on varma merkki eturauhassyövästä

    PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni. Se on prostata- eli eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy pieniä määriä veriplasmasta. Muiden kudosten solut eivät tuota samaa proteiinia, joten veressä oleva PSA on peräisin aina prostatasta7. PSA on elimistössä luonnostaan esiintyvä valkuaisaine ja siksi myös terveillä miehillä voi olla veressään pieniä määriä PSA:ta1. Eturauhasen syöpäsolut tuottavat PSA:ta, joten sen pitoisuus suurenee syövän yhteydessä7. PSA-arvo voi nousta myös eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja eturauhastulehduksen yhteydessä7.

  9. Tarua: Eturauhassyövän voi parantaa vain leikkauksella

    Eturauhassyöpää on montaa eri tyyppiä, ja hoidon valintaan vaikuttavia tekijöitä on useita: miten pitkälle syöpä on edennyt, sairastuneen ikä ja yleiskunto, kasvaimen tyyppi sekä mahdolliset muut sairaudet. Hoitomuodon valintaan vaikuttaa lisäksi potilaan oma mielipide. Hoitovaihtoehtoja on nykyään monenlaisia, kuten yksilöllinen seuranta, leikkaushoito, sädehoito, hormonihoito, solunsalpaajahoito, kohdennettu hoito tai näiden hoitomuotojen eri yhdistelmät3,4.

  10. Tarua: Eturauhassyöpä johtaa aina impotenssiin ja inkontinenssiin

    Eturauhassyövän eri hoitomuodot aiheuttavat haittavaikutuksia, joista jotkin voivat ovat pitkäaikaisia. Haittoina koetaan etenkin virtsatieoireet, kuten virtsankarkailu, ja sukupuolielämän ongelmat. Siksi hoitojen haittavaikutukset tulee ottaa huomioon kun potilaalle valitaan sopivinta hoitomuotoa. Joskus eturauhassyöpä kasvaa niin hitaasti, että aktiivista hoitoa on viisaampaa lykätä pysyvien haittavaikutusten riskin pientämiseksi3.

     

Lähteet

1. Saarelma O. Eturauhasen liikakasvu (prostata hyperplasia), eturauhasvaiva. terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim, 25.1.2022.

2. Suomen Syöpärekisteri, https://syoparekisteri.fi/tilastot/syopa-suomessa (Vierailtu 30.9.2024).

3. Tarnanen K, ym. Eturauhassyöpä. Käypä hoito -suosituksen Eturauhassyöpä potilasversio. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 29.5.2023. Saatavilla internetissä: kaypahoito.fi

4. Eturauhassyöpä, Terveyskylä, Syöpätalo. Verkko-osoite: https://www.terveyskyla.fi/syopatalo/syopataudit/eturauhassyopa. Luettu: 7.10.2024.

5. Pitkäniemi J, Malila N, Heikkinen S, Seppä K. Syöpä 2022. Tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta. Suomen Syöpäyhdistys, Helsinki 2024.

6. Suomen Syöpärekisteri. Syöpien tietolaatikot, https://syoparekisteri.fi/tilastot/tilastot-teemoittain/syopien-tietolaatikot/ (Vierailtu 7.10.2024).

7. Tunturi S. Prostataspesifinen antigeeni, ”eturauhaskoe” (P-PSA). terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 24.5.2024.